Bal üreticileri

Bal arısı, taze bir bahar çiçeğinin üzerine konar. Hortumu andıran dilini uzatarak çiçeğin tatlı bal özünü emer. Arı bal özünü midesine indirirken, çiçeğin üzerindeki çiçek tozları da arının tüylü vücuduna bulaşır. Arı daha sonra başka bitkilere konduğunda vücudundaki çiçek tozlarına gereksinimi vardır. Böylece, arıların bitkilere çok yardımı dokunur. Arılar çiçek tozunun bir bölümünü de kendileri için ayırırlar. Bunu bir parça bal özü ile karıştırıp arka bacaklarında taşırlar. Arı, taşıyabileceği kadar çiçek tozu ve bal özü topladığında kovanına döner. Burada işçi arılar, taşıyıcı arının midesinden geri çıkardığı bal özünü ve bacaklarında getirdiği çiçek tozunu alırlar. Bal özü, bir kaç gün içinde bala dönüşür.    Kovanda, arı beyi ya da arı ana olarak da bilinen bir kraliçe arı bulunur. Tek işi yumurtlamaktır. Kovandaki diğer arıların çoğu işçidir. İşleri yiyecek aramak, kovanı temiz tutmak, yavrularla ilgilenmek ve kovanı korumaktır.    Hava soğuduğunda işçiler, arı beyinin çevresinde toplaşır, kış boyunca onu ısıtırlar. Bahar geldiğinde ise kovanda yaşam yeniden başlar.    Kovanın içinde binlerce küçük hücre vardır. Petek gözü denen bu bitişik hücreleri işçi arılar, vücutlarının ürettiği bal mumu ile yaparlar. Altı köşeli hücrelerin her biri bir depodur. Bazılarında arıların yiyeceği olan bal ya da çiçek tozu saklanır. Bazılarında ise ipek kozaların içindeki yavru arılar gelişimlerini tamamlamayı beklerler. Kağıttan bir saray
Resim yazısı ekle
Bahar geldiğinde, dişi eşek arısı kovanını yapmaya koyulur. Ağaçlardan küçük kabuk parçaları koparıp çiğner, bunlardan ıslak bir macun yapar. Bu macunu bir dalın altına yapıştırır. Macun kuruduğunda, gri renkli sert bir kağıda dönüşür. Eşek arısı aynı yere tekrar tekrar macun ekleyerek, sonunda küçük bir hücre yapar. Buna başka hücreler ekler ve en sonunda da hücreleri dışını yine kağıtla kaplayarak kovanı tamamlar. Kovanın en altında bir giriş kapısı bırakır.    Eşek arısı, kovanı oluşturan peteklerin her birini bir yumurta bırakır. Yapışkan yumurtalar peteğin zeminine yapışır. Birkaç gün sonra yumurtalardan larva adı verilen küçük kurtçuklar çıkar. Anne eşek arısı onları tırtıl parçaları ile besler. Kurtçuklar kısa sürede öylesine şişmanlar ki içinde oturdukları petekleri doldururlar. Bu şişman kurtçuklar, bir süre sonra, peteklerini kendi ürettikleri ipten bir örtüyle sarmaya başlarlar. Bu ipek kılıfın içinde yetişkin eşek arılarına dönüşürler. Kısa bir sürede, anne eşek arısına yardımcı olacak bir sürü yetişken eşek arısı ortaya çıkmıştır. Peteklerin bazılarındaki sarı yuvarlaklar kurtçuklar tarafından ipek örtülerle örtülmüştür. Yaklaşık on gün sonra ipek yırtılacak, yetişkin eşek arıları dışarı çıkacaktır. Eşek arısı, bir tür kağıttan yaptığı kovanını genellikle ağaç dallarına asar. Etiketler; arılar nasıl bal yapar, bal arısı, en uygun bal, bal nasıl alınır, en iyi bal nerede üretilir, bal en çok nereden gelir, bal satıcıları, ne kadar bal yemeliyiz, bal yararları , balın zararları,
Bal üreticileri Bal üreticileri Reviewed by Para Para on Haziran 16, 2019 Rating: 5
Blogger tarafından desteklenmektedir.